Αρχική Σελίδα                                                                                                                   

Σύννεφα

Ένας πρόσκοπος, θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζει τους διάφορους τύπους συννέφων και, με βάση τις γνώσεις του αυτές, να προβαίνει σε βασικές προβλέψεις σχετικά με την εξέλιξη του καιρού. ιδιαίτερα κατά τις επόμενες ώρες. Τα σύννεφα δημιουργούνται σε διάφορα ύψη, μέσα στην ατμόσφαιρα, μέχρι τα 12.000 μέτρα και αποτελούνται από υδροσταγονίδια ή παγοκρυστάλλους. Ανάλογα με το ύψος που ευρίσκονται ή εκτείνονται, διακρίνονται σε τέσσερις Βασικές κατηγορίες:

Στρώματα (stratus) που αποτελούνται από ομοιόμορφες στοιβάδες που ευρίσκονται σπάνια σε ύψος μεγαλύτερο από 1.000 μέτρα. Περιγράφονται ως «ανυψωμένη ομίχλη», δεν έχουν ιδιάζουσα μορφή και θεωρούνται σαν «νυκτερινά σύννεφα», επειδή οφείλουν τη δημιουργία τους στην Βραδινή υγρασία.

 

Σωρείτες (Comulus) με τη Βάση τους να ευρίσκεται περίπου στα 1.500 μέτρα. Είναι παχιά σύννεφα που έχουν οριζόντια Βάση και προεξοχές στο πάνω μέρος τους. Όταν ο ήλιος είναι απέναντί τους, η επιφάνειά τους είναι λαμπερή (πιο λαμπερή από την περιφέρειά τους) όταν όμως είναι από πίσω τους, φαίνονται σκοτεινά και η περιφέρειά τους λάμπει..

 

 

Θύσανοι (Gίπus) σε ύψος 7.000-9.000 μέτρων. Είναι λεπτά σύννεφα που μοιάζουν με φτερά. Συνήθως αποτελούνται από μικρά χιονοκρύσταλλα και όχι από σταγόνες νερού. Οι θύσανοι προμηνύουν καλό καιρό, αλλά με πιθανότητα μεταβολής.

Μελανίτες (Nimbus) ευρίσκονται σε ύψος 60 μέχρι 600 μέτρων. Έχουν χρώμα σκοτεινό και παχύ στρώμα χωρίς χαρακτηριστικό σχήμα. Είναι συνήθως το σύννεφο της βροχής. Από τον συνδυασμό των τεσσάρων αυτών τύπων συννέφων, δημιουργούνται έξι άλλοι τύποι: Τα Θυσανοστρώματα, οι Θυσανοσωρείτες, οι Υψισωρείτες, τα Υψιστρώματα, οι Στρωματοσωρείτες και οι Σωρειτομελανίτες

 

 

Πρακτικές Γνώσεις για Πρόγνωσn των Καιρικών Συνθnκών

Ένας καλός Πρόσκοπος θα πρέπει να είναι σε θέση με διάφορες παρατηρήσεις να προβλέπει πιθανές μεταβολές στον καιρό, έτσι που να παίρνει έγκαιρα τα απαραίτnτα μέτρα προστασίας

Ο καιρός θα επιδεινωθεί αν:

  • Αν το φεγγάρι ή ο ήλιος έχουν κύκλο γύρω τους,

  • Τα χελιδόνια πετούν σε χαμηλό ύψος,

  • Οι μέλισσες το πρωί δεν απομακρύνονται από τις κυψέλες τους,

  • Τα αστέρια λάμπουν έντονα.

Βελτίωση του καιρού αναμένεται αν:

  • Ο ήλιος ανατέλλει χωρίς να υπάρχουν σύννεφα στην ανατολή.

  • Οι μέλισσες το πρωί βγαίνουν και απομακρύνονται από τις κυψέλες τους. Τα χαμηλά σύννεφα αρχίζουν να ανυψώνονται.

Η Ανεμομετρική Κλίμακα Μποφόρ

Η ένταση του ανέμου, μετριέται σε μίλια ανά ώρα, Με τον τρόπο αυτό, είναι ευκολότερο για έναν παρατηρητή, ο οποίος πιθανόν να μη διαθέτει τα απαραίτητα όργανα μέτρnσnς, να υπολογίσει τnν ταχύτnτα ή τnν έντασn του ανέμου

 

 

Ανεμομετρική Κλίμακα Μποφόρ

  

Βαθμοί κλίμακας

Σύμβολο

Ταχύτητα

Μιλιά / Ώρα

Ναυτική Ονοματολογία

Χαρακτηριστικές Παρατηρήσεις

0

Oval:  '

 

0 – 1

Νηνεμία

 

Πλήρης άπνοια

 

1

2 – 3

Υποπνέων

Ο καπνός υψώνεται σχεδόν κατακόρυφα

2

4 – 7

Ασθενής

Είναι αισθητός στο πρόσωπο

3

8 – 12

Λεπτός

Κυματίζει ελάχιστο τη σημαία και κουνά τα φύλλα στα δέντρα

4

13 – 18

Μέτριος

Κυματίζει τη σημαία και κουνά τα λεπτά κλαδιά στα δέντρα

5

19 – 24

Λαμπρός

Κυματίζει έντονα τη σημαία και κουνά τα μεγάλα κλαδιά στα σέντρα

6

25 – 31

Ισχυρός

Δημιουργεί θόρυβο στα παράθυρα των σπιτιών και κουνά τα χοντρά κλαδιά στα δέντρα

7

 

32 – 38

Σφοδρός

Κουνά τους λεπτούς κορμούς των δέντρων και είναι ενοχλητικός στο βάδισμα

8

39 – 46

Ορμητικός

­Προκαλεί μεγάλα κύματα στη θάλασσα. Ο ­Προκαλεί μεγάλα κύματα στη θάλασσα

9

47 – 54

Θύελλα

Μετακινεί αντικείμενα από τη θέση τoυ

10

55 – 63

Ισχυρή θύελλα

Ξεριζώνει δέντρα

11

64 – 75

Σφοδρή θύελλα

Προκαλεί σοβαρές καταστροφές

12

75+

Λαίλαπα

Προκαλεί εξαιρετικά σοβαρές καταστροφεc

Και για λίγη παραπάνω λεπτομέρεια......

 

Βάση του ύψους στο οποίο βρίσκονται, τα σύννεφα χωρίζονται σε τρείς βασικές κατηγορίες:

  • Υψηλά Σύννεφα. Αυτά βρίσκονται 6 έως 15 χιλιόμετρα  από την επιφάνεια της θάλασσας.

  • Μεσαία Σύννεφα. Αυτά βρίσκονται 2 έως 6 χιλιόμετρα  από την επιφάνεια της θάλασσας.

  • Χαμηλά Σύννεφα. Αυτά βρίσκονται κάτω από 2 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

Υψηλά Σύννεφα

Μεσαία Σύννεφα

Χαμηλά Σύννεφα

Υψηλά Σύννεφα

Cirrus (Θύσανοι)

Γενικά είναι σύννεφα που προμυνήουν καλό καιρό. Βρίσκονται σε μεγάλο ύψος και μοιάζουν με λεπτές συνεχόμενες γραμμές, με άσπρα μικρά φτερά, ή με δεμάτι χόρτων. Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών στο ύψος που βρίσκονται, αποτελούνται κυρίως απο κρυστάλλους πάγου. Το χειμώνα,  αν φυσάει άνεμος, προμηνύουν βροχή μέσα στις επόμενες 20 με 30 ώρες.  

 

Cirrocumulus (θυσανοσωρείτες)

Τα σύννεφα αυτά είναι λεπτά άσπρα στρώματα που μοιάζουν με μια σύνθεση μεταξιού. Είναι σύννεφα καλού καιρού και εμφανίζονται, συνήθως, το πρωί και εξαφανίζονται κατά το μεσημέρι. Το χειμώνα,  αν φυσάει άνεμος, προμηνύουν βροχή μέσα στις επόμενες 15 με 20 ώρες.

Cirrostratus (θυσανοστρώματα)

Τα σύννεφα αυτά είναι αραιά, λευκά, διάφανα και αποτελούνται κυρίως απο κρυστάλλους πάγου. Ο ήλιος ή το φεγγάρι φαίνονται συνήθως μέσα από αυτά. Αν σύννεφα Cirrus αρχίσουν να μετατρέπονται σε Cirrostratus τότε θα βρέξει ή θα χιονίσει.

Μεσαία Σύννεφα

Altocumulus (Υψοσωρείτες)

Τα σύννεφα αυτά μοιάζουν με κύμματα της θάλασσας με άσπρες και γκρί αποχρώσεις και σκιές. Αν φυσάει άνεμος, προμυνύουν βροχή μέσα στις επόμενες 15 με 20 ώρες.

Altostratus (υψοστρώματα)

Τα σύννεφα αυτά σχηματίζουν μια λεπτή γκρίζα ή μπλέ κουρτίνα, η οποία καλύπτει μερικά τον ουρανό.  Μέσα από τα σύννεφα αυτά,  το φεγγάρι και ο ήλιος φαίνονται σχηματίζοντας φωτοστέφανο. Αν τα σύννεφα θα αρχίσουν να πυκνώνουν και να σκουραίνουν και συγχρόνως το φωτοστέφανο εξαφανιστεί, τότε πλησιάζει βροχή ή χιόνι.

 

Nimbostratus (μελανοστρώματα)

Είναι μαύρα και βαρειά σύννεφα βροχής. Σχηματίζονται συνήθως μετά από σύννεφα Altostratus τα οποία κατεβαίνουν χαμηλότερα και μετατρέπονται σε πυκνές μάζες σύννεφων. Προμηνύουν βροχή ή χιόνι.

 Χαμηλά Σύννεφα

Stratocumulus (στρωματοσωρείτες)

Τα σύννεφα αυτά αποτελούνται από στρογγυλά συννεφάκια που συνήθως καλύπτουν όλο τον ουρανό αλλά επιτρέπουν τις ακτίνες του ηλίου να τα διαπερνούν. Μερικές φορές φέρνουν λίγη βροχή αλλά συνήθως γρήγορα διαλύονται.

 

Stratus (στρώματα)

Τα σύννεφα είναι γκρίζα και βρίσκονται πολύ κοντά στο έδαφος. Σχηματίζουν ένα συνεχόμενο λευκό στρώμα που μοιάζει πολύ με την ομίχλη. Συνήθως προμηνύουν καλό καιρό.

 

Cumulus (σωρείτες)

Είναι μεγάλα και άσπρα, σαν μπάλες από μπαμπάκι που λάμπουν στο φως του ηλίου και μοιάζουν με "λάχανα". Αν είναι αραιά τότε προμηνύουν καλό καιρό. Όταν όμως πυκνώσουν, τότε μπορεί να φέρουν δυνατή και ξαφνική βροχή. Τα σύννεφα αυτά είναι τα πιό εύκολα αναγνωρίσιμα σύννεφα.  

  

Cumulonimbus (μελανοσωρείτες)

Είναι πολύ μαύρα, πυκνά και βαρειά σύννεφα. Είναι τα σύννεφα που προμηνύουν καταιγίδες. Τα σύννεφα αυτά είναι επίπεδα στη βάση τους και σχηματίζουν κορυφές πάνω.  

 Πήγες

http://www.scouts.gr

http://www.weatherpictures.nl